Hvem er det der tænker?

Vores krop er en ret fantastisk sammenskruet maskine.
Et enormt antal komplicerede processer, sørger konstant for at vi bliver holdt i live og kan opleve verden. Og det uden at vi selv behøver at styre noget.
Hjertet slår af sig selv, lungerne trækker vejret for os og forsyner kroppen med ilt, og maden vi spiser bliver fordøjet og fordelt helt automatisk.

Men har du lagt mærke til at hjernen faktisk også arbejder helt på egen hånd, præcis som de andre dele af vores krop?
Tankerne popper op i øst og vest, med alle mulige inspirerende, fjollede, alvorlige, bekymrede, vrede eller sjove beskeder og kommentarer, uden at vi gør noget.
Det kan føles som om det er ”mig” der tænker, men hvis det var sandt, så kan du også stoppe med det?
Bare et par timer med helt fred i hovedet, uden en eneste tanke.
Eller et kvarter… eller bare 1 minut?
(jeg kan ikke)

Når vi tror at det er os der tænker, er det let at hoppe med på tankerne, tro de er vigtige og måske føle skyld og skam over noget den indre stemme kan diske op med. Fordi så længe vi føler det er ”mig” der tænker, så er det pludselig vigtigt og mit ansvar at holde styr på, hvad der sker derinde.

Men hvis din hjerne tænker af sig selv, så er det jo fuldstændig upersonligt og du er fri til at lytte eller ej – præcis som hvis det var en helt almindelig radio, der spillede løs dagen lang i vindueskarmen.

Du er den der lytter, men ikke den der tænker.

(og hvis dit hoved her opponerer og du nu høre tanker som ”Nej, det er for langt ude, det passer ikke” – så prøv at lave stoppetesten, bare i 5 min.).

Alt hvad du gør, er at give tankerne opmærksomhed eller ej, men du har ikke noget ansvar for eller kontrol med hvad der popper op.
Og hvis du leger med denne ide og ser efter om det faktisk er sandt, så kan du pludselig få oplevelsen af at der opstår et befriende mellemrum mellem den du er (den tavse lytter) og det hjernen ”snakker” om (tankerne), hvor alt det mentale gods vi kan føle vi slæber rundt på, med ét bliver uendeligt meget lettere, fordi man helt tydeligt mærker at det hele i virkeligheden er befriende upersonligt.

- God legelyst :)
Kærlig hilsen Jacob

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>