Hvis jeg bekymrer mig nok, kan jeg undgå at få det skidt…?

”Jeg er en gammel mand, der har oplevet mange problemer,
de fleste af dem fandt dog aldrig sted”
­                                                             – Mark Twain

Når en flok gazeller græsser under den brændende sol på savannen er de helt rolige. Sker det så at fare pludselig opstår og en løve f.eks kommer stormende ud af buskadset mod dem, er de på et splitsekund klar og i fuldt firspring på vej væk. Det øjeblik løven så får fanget sit bytte eller opgiver jagten, falder gazellerne igen til ro og fortsætter afslappet med at græsse som om intet var hændt.

Gazeller har ikke den afslappede holdning fordi de er dovne eller uansvarlige, men fordi naturen bruger sine ressourcer klogt. Hvis de konstant gik rundt og var bekymrede og anspændte, ville de ikke have kræfterne til at passe på sig selv, når en reel trussel faktisk opstod. Med andre ord er der intet vundet ved bekymring, det ville kun være en byrde, så naturen har sparet dem for det.

Med os mennesker forholder det sig desværre tit omvendt, og det paradoksale er at vi ofte bekymrer os med de bedste intentioner om netop at passe på os selv og de mennesker vi holder af. Så vi tænker at hvis vi kan spotte farer der lurer i horisonten på forhånd, så er vi bedre i stand til at forhindre at der sker noget dårligt.

Problemet er bare at bekymringer kun er gæt, de er forestillinger om en eller anden smerte i fremtiden, som vi klistrer ovenpå nutiden: ”Hvad nu hvis de ikke kan lide mig?”, ”Hvad nu hvis jeg bliver syg?”, ”Hvad nu med økonomien?”, ”Hvad nu hvis mine børn kommer noget til?”.
Løverne vi prøver at undgå, er lavet af vores tanker.

Og det ubehag vi bekymrer os om at komme til at opleve, er det vi faktisk oplever mens vi bekymrer os.

Og fordi bekymringerne i sig selv ikke er virkelige, er de umulige at gøre noget ved ude i den virkelige verden. Så vi kan spise sundere, motionere mere, spare mere op, eller sætte en større lås på døren. Men det kan vi også gøre uden at bekymre os og det er ingen garanti for at det faktisk afhjælper bekymringerne. Der findes velhavende mennesker der grubler over deres økonomi og friske, sunde mennesker der er bekymret for deres helbred.

En ting der kan være til hjælp hvis man oplever at være fanget i bekymringer der opleves som meget virkelige, er at stoppe op og spørge sig selv:

”Ville dette øjeblik – lige nu – blive lettere eller værre, hvis alle mine tanker holdt en pause?”

Og hvis man intuitivt kan mærke at det faktisk ville være rart hvis den indre dialog tog fri, så er det et ret godt tegn på at man er ved at slås med spøgelsesløver.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>