Et par ofte stillede spørgsmål omkring de 3 principper:
“Hvad er De tre principper?”
De tre principper er tre grundelementer som vi hvert eneste øjeblik gennem livet, benytter til at skabe oplevelsen af vores liv. Om vi er glade, triste, bekymrede eller vrede, om vi føler os OK som menneske, om verden virker skøn eller utryg, så er det i alle situationer altid et resultat af hvordan de tre grundprincipper, uanset om vi er bevidste om det eller ej, spiller sammen i vores hoveder.
Det er ikke ”De tre teknikker” eller ”De tre regler”, det er grundprincipper, som f.eks tyngdeloven, der blot beskriver hvordan vores indre system fungerer, men ikke hvordan man skal bruge det. På samme måde som tyngdeloven heller ikke dikterer hvordan man skal opføre sig i den fysiske verden, den forklarer blot mekanismen, der afgør om jeg falder op eller ned hvis jeg hopper ud fra 10-metervippen.
Og som med tyngdekraften, der virker uafhængigt af om jeg kender tyngdeloven eller ej, så arbejder de tre principper også altid bag vores oplevelse af livet, uanset om vi er opmærksomme på det eller ej.
Og fordi Principperne allerede er en naturlig del af hvordan alle mennesker fungerer, så er der ikke noget nyt der skal tillæres, der er blot noget helt grundlæggende i os, vi med stor fordel kan genopdage og have glæde af i alle områder af livet.
Helt konkret refererer Principperne til vores evne til at tænke, til det at vi er en bevidsthed der oplever tankerne og som det tredje, at det sted i os hvor tankerne synes at dukke op fra, ud af det blå, altid er uskadt og sundt.
At kende navnene på de tre principper der peges på, er i sig selv ikke særligt brugbart, men der er nogle helt grundlæggende og befriende positive egenskaber ved de tre elementer og samspillet mellem dem, som de færreste har bidt mærke i.
Principperne i sig selv er ikke det vigtige, det er når man forstår og oplever hvordan de rent praktisk arbejder sammen, og hvordan de i virkeligheden påvirker hele vores liv, at tingene begynder at ske.
”Hvordan virker det?”
Når mennesker fanger forståelsen og oplever hvordan De tre principper fungerer i dem selv og hvordan det påvirker deres liv helt konkret, så begynder det at ændre forholdet til tankerne og følelserne på en befriende måde. Teknikker og viljestyrke kan opleves overflødigt, fordi det ikke længere giver mening at holde fast i negative og smertefulde tanker, når man oplever at der simpelthen intet er vundet ved det – at det ikke er gavnligt for nogen. På samme måde som når jeg ved at hvis jeg springer ud fra et højt sted, vil jeg falde ned og slå mig, så er den forståelse alene nok til at jeg ikke forsøger.
Når det gælder den ydre verden behøver vi ikke engang at forstå tyngdeloven, for at forstå at vi kommer til skade hvis vi springer ud fra toppen af et højhus, den erkendelse ligger i os fordi vi har erfaret tyngdekraften igennem hele livet. Men når det gælder vores indre tanke og følelsesliv, kan det ofte ske at vi slår os og mange gange endda på præcis den samme måde, igen og igen. Og der kan det være en stor befrielse og hjælp, at se hvad det er der egenligt sker, når vi ryger ned i et følelsmæssigt sort hul, bliver fanget i angst, bekymrede tankemønstre eller oplever stress.
”Hvad adskiller det fra andre former for terapi/selvudvikling?”
Mange vil nok se det som en stor forskel at der ingen teknikker og øvelser er og at fokus ikke er på at grave problemer og smertefulde følelser frem fra fortiden for at prøve at løse dem.
I stedet er målet at opdage hvad det egenlig er der sker lige nu, både når vi har det godt og når vi har det skidt, uanset hvad man går igennem i livet og hvilke teknikker og metoder, man ellers kan opleve hjælpe (og hvorfor de nogle gange ikke virker).
”Virker det for alle?”
Når forståelsen, som ikke så meget er en forståelse med hovedet, men mere en oplevelse, synker tilbunds, kan alle opleve positiv forandring og følelsesmæssig frihed.
Principperne er altid i gang hos os alle, også lige nu hvor du læser denne tekst, ligesom tyngdekraften altid er i gang uanset om du falder ned fra et bjerg eller ligger trygt i din seng. Så det handler ikke om hvem du er, din baggrund, køn, alder eller hvor intelligent du er ¬ det handler om at du er et menneske.
Alle der gerne vil, kan fange forståelsen bag principperne.
”Hvor lang tid tager det?”
Det der kan variere fra person til person er hvor hurtigt man fanger og ser i sig selv, hvad principperne peger på. Nogle oplever efter meget kort tid store positive forandringer, mens andre skal bruge mere tid før end det synker helt ind hvor det gør en forskel. Nogle kan opleve en stor frihed, der pludselig rammer dem ud af det blå, mens det for andre kan være en stille bevægelse, der langsomt begynder at opløse problemer og negative følelser, som sne der smelter i solen.
Det er ikke muligt at sige på forhånd, fordi forvandlingen sker indefra, i den enkelte (hvilket også er den store styrke ved denne forståelse). Mange får dog relativt hurtigt en intuitiv fornemmelse af om det vi peger på er det rigtige for dem og derved om det er den vej de vil fortsætte.
”Jeg forstår godt Principperne, men det hjælper ikke!?”
Når man bliver introduceret til De Tre Principper, er det meget almindeligt at man lytter og prøver at fange forståelsen med intellektet. Og når man så begynder at se hvad de egenlig peger på, kan det ske at man får oplevelsen af ”Nu forstår jeg det, nu giver det mening, men jeg føler ikke noget rigtigt har ændret sig, jeg har ikke fået det bedre…det virker ikke!?”
Man kan sammenligne det med forskellen mellem at læse om at cykle og selv sidde på en. Jeg kan godt forstå alt omkring kunsten at cykle, men det er aldrig det samme som selv at hoppe op på en og trille afsted.
For nogle er det en hjælp og støtte at hovedet forstår hvad De Tre Principper peger på, for andre er det slet ikke nødvendigt (ligesom man også sagtens kan cykle uden at behøve at forstå det med hovedet først). Uanset hvad, så er det når forståelsen opleves dybere end intellektet, man kunne sige før tankerne opstår, at man virkelig kan opleve en forandring.
Nogle gange sker dette ved at ”blive i samtalen”, ved at høre, se, læse eller tale om forståelsen med andre, og så begynder små og store indsigter altid at dukke op på et tidspunkt; ”Ah, det var det de mente!”.
Andre gange sker fordybelsen når man går ud i verden og begynder at være opmærksom på hvordan Principperne rent faktisk påvirker alt igennem hverdagen, om det er udfordringer på jobbet, fest med vennerne, at stå med sultne og hylende børn i køen i Fakta, eller at ligge i sin seng og ikke kunne sove.
Så hvis man har oplevelsen af at forstå Principperne, men ikke mærker en effekt, så er det altid fordi ”10¬øren ikke er faldet” helt dybt nok endnu. Den har ramt hovedet og det kan være en fin start, men hvis man slapper af der og ikke prøver så hårdt at forstå det, så giver man plads til at den kan falde dybere ned og så begynder tingene at ske.
Oplever man frustration omkring forståelsen af de tre principper, kan det som med alle andre problemer vi slås med i hovedet, nogle gange både være en befrielse og en stor hjælp at give op.
Blot lade retten stå og simre i fred på blusset og så bliver forståelsen tit klar af sig selv. Hvis introduktionen til De tre principper driller er det aldrig fordi det er for kompliceret, men fordi det er meget enkelt, og så kan vores intellekt sjovt nok ikke altid følge med, men kan tværtimod få gjort det hele unødigt komplekst.
”Hjælp, jeg har mistet det!?”
Har man først oplevet den indre frihed der altid er her og som Principperne peger på, og smagt euforien, glæden, stilheden eller hvordan dette sted nu opleves for den enkelte, så kan det tit ske at vores intellekt stormer ind på banen og tænker ”Det her er så godt, det må jeg aldrig miste igen!” eller ”Kan det virkelig passe at det er så enkelt, det virker for godt til at være sandt, det forsvinder sikkert snart igen, åh nej…!” – og så kan man i perioder opleve at ”det bliver hverdag igen”, at magien synes er været forsvundet.
Dette kan også ske når man oplever at resten af verden konstant taler ud fra en forståelse, der er stik i mod den forståelse man nu har fået, og så kan man begynde at falde tilbage i vanen med at tage illusionen for gode varer – at se verden som ”outside-in”, som noget der dikterer vores tanker og følelser.
Det er heller ikke ualmindeligt at man kan støde på situationer og områder af sit liv, hvor friheden opleves mere eller mindre tydeligt end andre: ”Jeg kan godt se det i forholdet til mine børn, men min chef, han gør mig sgu’ vred!” – Og hvis man på den måde synes at opleve undtagelser, områder hvor principperne ikke gælder, så kan vores sind nogle gange være hurtigt til igen at se det alle steder: ”Det kan godt være jeg er lidt træt og irritabel, men det er altså mine børn der gør mig sur, når de nu ikke gør hvad jeg beder dem om!”
Men når ”tanke-tågerne” letter og situationen kommer lidt på afstand , bliver det hurtigt tydeligt at der ikke er nogen undtagelser. Det er de samme mekanismer der altid er i spil, og det er helt naturligt at man kan blive snydt til at tro noget andet, specielt i særligt følelsesladede situationer.
Uanset hvad, så skal oplevelsen af indre frihed nok vende tilbage igen. Principperne fungerer på præcis samme måde som før, og har altid gjort det, så man mister det aldrig. Friheden kan bare opleves mere eller mindre klart og tydeligt i perioder. Jo mere man ser De tre princippers spil i livet (f.eks når man tænker, ”Hjælp jeg har mistet det!” og det bare føles så virkeligt), jo mere fordybes forståelsen og jo mere naturlig er oplevelsen.
”Er det en slags sekt eller religion?”
Niks, der er ikke noget man skal tro på, ingen guruer, ritualer eller teknikker.
Om man tænker at det forståelsen peger på er sandt eller ej, er egentligt ligegyldigt, for det handler ikke om tro, filosofi eller teorier. Ligesom det er fuldstændig ligegyldigt om man tror på sin svømmelærer eller ej, når han påstår at mennesker faktisk kan bevæge sig rundt på dybt vand uden at drukne. Det hele peger på en helt enkel common sense forståelse af livet og vores rolle i at skabe oplevelsen af det, øjeblik til øjeblik.
Et lille, og samtidig kæmpestort skift i perspektiv.
Men lad være med at tage noget vi siger for gode varer, er man nysgerrig så spring i vandet og efterprøv det selv! 🙂