Lad være med at tale om problemerne? – om parforhold og kommunikation

Der er en helt grundlæggende egenskab ved os mennesker, der er så simpel og tæt på os, at vi ofte overser den:

Når vi er i godt humør opleves verden som et skønt sted og når vi er i elendigt humør virker den utryg og problemfyldt. Verden er den samme, men vores sindstilstand farver den alt efter hvordan vi har det i øjeblikket.

Når vores humør er nede, er vores job ulideligt, vores børn forstyrrende og vores partner ucharmerende og irriterende. Når vi er i højt humør er jobbet spændende, vores børn dejlige og vi kan igen huske hvorfor vi valgte at blive gift med vores dejlige partner.

Når vores humør så skifter, så tænker vi oftest at det skyldes at de ydre omstændigheder har ændret sig, at kollegaerne er sødere, at børnene og kæresten opføre sig anderledes.

Men hvis du er nysgerrig og prøver at se efter, vil du kunne opleve at det faktisk er omvendt.

Hvis vi oplever verden anderledes, er det altid fordi vi nu ser den med andre øjne, gennem andre tanker og følelser. Utryg, dejlig, problemfyldt eller spændende – vi ser ikke virkeligheden som den er, vi ser den som vi har det lige i øjeblikket.

Der hvor vi kommer i problemer er når vi tror på virkeligheden, som den tager sig ud, set gennem dårligt humør. For fra det perspektiv kan man pludseligt finde utallige fejl og mangler i forholdet og den anden person. Og så er det let at komme til at tro at vores vrede, irritation, skuffelse e.lign skyldes vores partner og konkludere at han eller hun må ændre sig, før end vi kan få det godt igen.

Men hvis vi begynder at gå ind i og diskutere problemer fra underskud og dårligt humør, vil der meget sjældent komme noget godt ud af det, for vi tænker ikke klart og konstruktivt dernede, men ser tværtimod problemer allevegne. At prøve at løse problemer når man er i dårligt humør er som at prøve at slukke en ildebrand med en dunk benzin, det forværrer oftest tingene.

Det er helt enkelt, alle kender det; to personer i godt humør kan finde løsninger på alt, mens to personer fanget i negative følelser meget sjældent når til nogen enighed, og hvis de gør er det tit kompromiser ingen rigtigt er tilfredse med.

Det springende punkt er at se at vores humør ikke kommer fra vores partner, men fra vores sindstilstand og vores tanker i øjeblikket. Vores partner kan gøre eller sige noget og set fra godt humør kan det virke sødt og fra lavt humør virke barnligt – fra godt humør er det charmerende selvsikkert og fra lavt humør egoistisk og ubetænksomt.

Præcis den samme situation, men to vidt forskellige oplevelser alt efter hvordan vi har det i øjeblikket.

Så hvis der opstår en konflikt i forholdet og du bliver opmærksom på at du er i dårligt humør, så lad være med at tale om problemerne der, men vent til humøret stiger og du ser tingene klart igen.

Og venter man til man har det bedre, vil man meget ofte opdage at problemer der før virkede så presserende og alvorlige, nu enten virker som bagateller eller er helt forsvundet. Som dug der automatisk forsvinder når solen stiger og varmen vender tilbage.

Jamen, hvad så med problemerne?” vil nogle måske indvende ”Man kan da ikke bare glemme alt om dem og lade som om de ikke findes?!”

Og det kan virke som en fornuftig iagttagelse, men der er en overraskende ting vi let overser og det er at det er selve de negative tanker, der ER problemet – de er den eneste årsag til negative følelser.

For hvor er problemerne henne, når man ikke tænker dem?

Ikke når man tænker dem, men prøver at lade være – men når de overhovedet ikke er tilstede i tankerne?

Problemerne er lavet af tanker.

Og det er her man med de bedste intentioner, let kan spænde ben for sig selv, for hvis man tænker at problemerne er hårde fakta, der findes et eller andet sted i virkeligheden, så giver det mening at huske på dem, for at finde en løsning. Men det paradoksale sker, at i det øjeblik vi begynder at tale om ”problemerne”, så kan vi let genoplive dem, føle dem og derved blive bekræftet i ”ah, ja de er der stadig, nu kan jeg huske og føle dem igen, så de må være virkelige”.

Men det svarer til at sige ”Vi kan da ikke bare nyde solskinnet, for det kan jo blive overskyet igen”.

Jo mere man bekymrer sig om skyerne, jo flere kommer der, for de er lavet af bekymringer – Jo mere man hænger ud i de gode følelser og nyder solskinnet, jo mere solskin oplever man.

Dette betyder selvfølgeligt ikke at man ikke må ønske noget forandret i sit forhold, at man skal finde sig i noget man ikke bryder sig om eller der ikke kan være praktiske udfordringer man skal finde en løsning på.

Det er bare utroligt svært at skabe noget positivt fra en negativ følelse og uendeligt meget lettere at skabe et dejligt forhold, når man gør det fra en dejlig følelse 🙂