Lavt selvværd er et mareridt – heldigvis!

Har du nogensinde set noget lavt selvværd?

Jeg mener, du har garanteret set effekten af det; tristhed, usikkerhed, manglende glæde og en trang til at isolere sig socialt. Eller måske at man bruger en masse energi på overbevise andre om hvor sjov, smuk, klog og smart man er, jo mere man føler sig forkert og ikke OK.

Men jeg mener, har du nogensinde rent faktisk set lavt selvværd?

Hvad farve er det? Har det en bestemt duft? Hvad vejer det cirka? Og kan man smage på det?

Jeg vil gætte på at hvis du har oplevet lavt selvværd (eller godt selvværd for den sags skyld), så har det ikke være på den måde. Det har sikkert mere været som følelser og tanker. Og tanker og følelser er sådan nogle usynlige nogen, der bare hvirvler rundt inde i os.

Så hvis lavt selvværd ikke kommer af noget man kan tage og føle på, men er lavet af følelser og tanker, hvis tanker og følelser er det så, der kan give mig oplevelsen af lavt selvværd?

Er det mine venners? Min kærestes? Mine forældres eller måske min nabos?

Det kan godt være at de også alle sammen oplever lavt selvværd en gang i mellem, men det kan jeg jo ikke føle (selv om jeg måske godt kan se det på dem), for det er jo deres tanker og følelser inde i dem.

Så hvis tanker og følelser kan give os oplevelsen af lavt selvværd?

Det kan jo kun være noget der sker inde i os.

Vi kan alle få tanker om at vi ikke er OK, det er noget af det mest almindelige i verden. Og hvis man tror på de tanker, så kan man pludselig også føle det i kroppen som ubehag. Men tanker er jo ikke virkelighed, de er lidt ligesom at drømme når man er vågen. Man kan dagdrømme alt muligt og nogle gange føles det fantastisk og nogle gange frygteligt, men uanset hvad er det jo ikke virkelighed.

Det er bare tanker.

Lytter man til tanker der siger man ikke er OK, så er det stadig er ikke virkelighed, men det kan bare føles sådan og den følelse kan vi så kalde “lavt selvværd”.

Og fordi det heldigvis bare er som en ubehagelig dagdrøm, så behøver man kun at vågne op og opdage ”Pyha, det var bare mine tanker der skræmte mig lige der!”

Lavt selvværd findes ikke rigtigt, som en ting i verden (Havde du faktisk nogensinde set noget?). Du er ikke gået i stykker eller er forkert, selv om du måske føler det sådan, du har bare mareridt – heldigvis 🙂